Yıllardır, yapay zeka duyguları tespit edebilen bir teknoloji geliştirmeye çalışıyor. Ancak, bilimsel olarak bu konuda hala belirsizlikler mevcut. Queen Mary Üniversitesi’nde yapay zeka uzmanı olan Mike Cook, duyguların genel olarak tespitinin mümkün olmadığını belirtiyor.
Duyguların yapay zeka ile tanınması sadece bilimsel açıdan değil, etik ve yasal açıdan da tartışmalı bir konu. Uzmanlar, açık modellerin kötüye kullanılabileceği ve toplumsal sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. AB’deki Yapay Zeka Yasası, duygu tespit sistemlerinin kullanımını kısıtlamaktadır.
NASA, 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki Gitar Bulutsusu’ndan yayılan devasa bir plazma ve antimadde jetinin çarpıcı görüntülerini yayınladı. “Gitar Bulutsusu” olarak bilinen bu oluşum, bir ölü yıldızın (pulsar) arkasında bıraktığı madde bulutuyla oluşmuş ve uzayın manyetik dizeleri boyunca bir alev makinesi gibi parçacıklar fırlatıyor.
Telefonları yılda 1 kez şarj edebilen cihaz geliştirildi. ODTÜ’lü araştırmacıların geliştirdiği bu cihazlar hem enerji tasarrufu sağlayacak hem telefonun ömrünü uzatacak. Bu teknoloji sadece Türkiye’de değil tüm dünyada devrim niteliğine sahip olacağa benziyor. MEMS Nöristör, HP, IBM, NVIDIA ve Amazon gibi dünya devlerinin dikkatini çekti. İşte detaylar…