Türkiye’nin ilk dijital askeri: CENGAVER sahaya çıkmaya hazır

HAVELSAN’ın İnovatif Projelerinden CENGAVER, Sahaya Çıkmaya Hazır!




HAVELSAN, askeri operasyonlarda güvenlik güçlerinin etkinliğini artırmak ve sahadaki durumsal farkındalıklarını maksimum seviyeye çıkarmak amacıyla geliştirdiği “dijital asker” projesi CENGAVER’i sahaya çıkmaya hazır hale getirdi. Uzun yıllardır üzerinde çalışılan bu yenilikçi teknoloji, Geleceğin Askeri 2024 etkinliğinde dikkatleri üstüne çekmişti.

CENGAVER, sahaya yüksek teknoloji getiriyor

HAVELSAN Modelleme ve Sensör Teknolojileri Takım Lideri Çağlar Akman, dijital birlik konsepti çerçevesinde geliştirilen CENGAVER’in, geleneksel askeri yetenekleri ileri teknolojilerle birleştirdiğini aktardı. Dijital asker ve dijital birliğin olmazsa olmaz ilk parçasının kablolu-kablosuz haberleşme ağı olduğuna işaret eden Akman, hareketli bir asker için de kablosuz haberleşme donanımı kullandıklarını dile getirdi.




Neredesin ve nasılsın sorusuna cevap veren CENGAVER, sürekli olarak personelin dış ortamda veya GPS’in çalışmadığı, engellendiği veya karıştırıldığı ortamlarda ultra geniş bant (UWB) teknolojisi sayesinde personelin konumunu hassasiyetle belirliyor. Ayrıca bu sistem, takım arkadaşlarıyla iletişimi sağlarken, komuta merkezinin askerlerin durumu hakkında anlık bilgi almasına da olanak tanıyor. Konumlandırma hassasiyeti ise iç mekanlarda 1 metre, dış mekanda ise 6 metre.

Askerin sağlık ve performans verileri anlık takipte

CENGAVER’in en dikkat çekici özelliklerinden biri, askerin sağlık durumunu sürekli olarak izleyebilmesi. Giyilebilir bir akıllı saat aracılığıyla, askerlerin kanındaki oksijen seviyesi, kalp ritmi, vücut sıcaklığı ve hareket durumu gibi veriler toplanıyor. Bu bilgiler ışığında askerlerin yorgunluk seviyeleri, stres durumu ve hatta olası yaralanmalar tespit edilebiliyor. Böylece, komutanlar hem sahadaki askerlerin yerini hem de durumunu anlık olarak takip edebiliyor.




HAVELSAN, CENGAVER’i tasarlarken askerlerin hareket kabiliyetini engellemeyecek şekilde minimalist bir yaklaşım benimsemiş. Çağlar Akman, “Olabildiğince sade şekilde algılayıcı veya donanımlar kullandık. Çünkü sahada operasyon halinde olan askerin üzerine onlarca giyilebilir sensör takılması onun hareketliliğini azaltmaktadır. Bütün bu çalışmayı şu anda çeşitli çözümler birden fazla sensörle yapabiliyorken, biz günün sonunda tek bir saatle bunu hedeflemekteyiz. İddia ettiğimiz şey tek bir giyilebilir ürün vereceğiz ve tek bir giyilebilir ürünle çoğu ihtiyaç olan bilgiyi elde edeceğiz.” dedi.

Hem sivil hem de askeri kullanım konseptiyle geliştirdikleri sistemin itfaiye, polis ve sağlık ekiplerine yönelik de çözüm sağladığını söyleyen Akman, donanım ve yazılımları daha da güçlendirerek askeri ihtiyaçları karşılayacak şekilde bir çözüme imza attıklarını belirtti.

Sistemin prototipinin hazır ve operasyon ortamında denenmiş düzeyde olduğuna işaret eden Akman, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ürünleşme için son kullanıcılarla bir masaya oturup, ihtiyaçları çok net belirleyip, bu ihtiyaca göre şekillendirmemiz lazım.” Öte yandan HAVELSAN’ın buna hazır olduğunu ve yakın zamanda nihai başarıya ulaşılacağının altı çiziliyor.

HAVELSAN CENGAVER özellikleri:

  • Tüm Birimlerin Bağımsız Çalıştığı Modüler Bir Sistem
  • Artırılmış Gerçeklik
  • Kullanıcı Taleplerine Göre Genişletilebilir Mimari
  • Platform Bağımsız Bir Sistem, Mevcut Sistemlerle Entegrasyon
  • Takım İçi ve Çevresel Durumsal Farkındalık
  • Giyilebilir Teknoloji
  • Kullanıcı Tipine Özel Bir Veri Erişimi ile Her Kademede İlgili Kişilere Müşterek Durumsal Farkındalık Resmi Sunma
  • Konumlandırma Çözümü

Related Posts

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.