Son 10 yılda enflasyonu en çok hangi kesim hissetti?

2024 Yılı Enflasyonu Yüzde 44,38 Olarak Açıklandı

2024 yılı enflasyon oranı %44,38 olarak duyuruldu. Bu yıl ücret zamlarıyla birlikte gelen enflasyon sonrasında asgari ücrette %30’luk bir artış gerçekleşti. Emekli ve memur zamları da belirlendi. Ancak özellikle dar gelirli ve sabit gelire sahip olanlar, enflasyonun duyurulmasının ardından TÜİK verilerine göre hissedilen enflasyon konusunda tartışmaları gündeme getirdi.

Hissedilen Enflasyon

TÜİK’in 2023 yılına ait Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerine göre, gelir seviyesine bağlı olarak harcamaların da değişmesi nedeniyle hissedilen enflasyon farklılık gösteriyor. Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın yazısında belirtildiği gibi:

“Son yıllarda hissedilen enflasyon, verilerin daha fazla tartışılmasına neden oluyor. En düşük gelir grubuna sahip olan %20’lik kesim daha fazla gıda harcaması yaparken, en çok gıda harcaması yapan kesimin emekliler olduğu görülüyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışa karşı dar gelirli kesimin daha hassas olduğunu gösteriyor.

En yüksek gelire sahip kesim ise gıdadan daha fazla taşıma harcaması yapmak zorunda kaldığı için bu alandaki fiyat değişimlerine karşı daha hassas hale geliyor.


Son Bir Yılda Enflasyonu En Çok Kim Hissetti

Gelir gruplarına göre, son bir yılda %44,38 olarak açıklanan enflasyonu en fazla hisseden grup dar gelirli kesim oldu. En düşük gelire sahip %20’lik kesimin tüketim harcamalarına göre, TÜFE verilerindeki harcama kalemleri hesaplandığında enflasyonun yaklaşık 5 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Böylece en düşük gelir grubunun enflasyonu %49,28’e ulaşırken, gelir seviyesi arttıkça hissedilen enflasyon oranının azaldığı görüldü.

En yüksek gelir seviyesine sahip %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı ise %45,03 olarak gerçekleşti.


Hanehalkının gelir kaynağına göre tüketim harcamalarının dağılımında en yüksek enflasyonu hisseden grup emekliler oldu. Emekliler, 5 puan daha fazla enflasyona maruz kalırken, ücretlilerin enflasyon oranı %46, gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanların hissettiği enflasyon %45,60 ve girişimcilerin hissettiği enflasyon ise TÜFE’nin altında kalarak %44,36 olarak gerçekleşti.

%20’lik gelir gruplarına göre son 10 yılda (2023 tüketim harcamaları baz alınarak), enflasyonu en fazla hisseden yine en düşük gelirli kesim oldu. 10 yıllık süreçte TÜFE endekslerindeki değişim %983,70 olurken, en düşük gelirli %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı %1.054 olarak gerçekleşti.

En yüksek gelire sahip kesimin 10 yılda hissettiği enflasyon ile TÜİK TÜFE arasındaki fark yaklaşık 25 puan iken, en düşük gelire sahip kesimde bu fark 70 puan oldu.

(ALINTI)

Related Posts

Altını olanlar çok üzülecek… İkinci yarıda senaryo değişiyor

Altının ilk yarıdaki hızlı yükselişi sonrası, uzmanlar ikinci yarıda fiyatların dengelenmesini ve sert yükselişlerin zorlaşmasını bekliyor. Yılın ikinci yarısı için altın yatırımcılarına uyarılar yapıldı…

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan faiz mesajı: ‘Dikkatle izliyoruz’

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Londra’da yatırımcılarla yaptığı toplantıda açıklamaları, Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimi konusunda temkinli bir yaklaşım sergileyebileceğine işaret ediyor.

İşçiler isyanda: Ülkenin itibarı saraydaki uçak sayısıyla ölçülmez

Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, ülkede yaşanan ekonomik krizle ilgili hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu. Yıldırım, “Hiç kimse saraya yeni uçaklar alarak ülkenin itibarını koruduğunu düşünmesin. Ülkenin itibarı saraydaki uçak sayısıyla ölçülmez. Ülkenin itibarı ülkenin vatandaşının pasaportunun sınır kapılarında aylarca reddedilmesidir.” ifadelerini kullandı.

Kredi kartı faizlerine düzenleme: Bankalar borçlara istediği kadar uygulayamayacak

TCMB tarafından yayımlanan “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (2020/16)”de yapılan değişiklikle, 10 Temmuz 2025 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararına atıfta bulunularak, borcunu …

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

vozol star 20000