SGK 2 ayda çöktü! Açık yüzde 533 arttı

SGK Finansman Açığında Devasa Artış!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) finansman açığı, yılın ilk iki aylık döneminde geçen yıla göre büyük bir artış gösterdi.

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporuna göre, SGK’nin finansman açığı bu yılın ilk iki aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 533 oranında artarak, 11.3 milyar liradan 71.7 milyar liraya yükseldi.

Rapora göre, SGK’nin finansman açığının bu kadar büyümesinde, harcamalardaki artış hızının yüzde 57.3’e yükselmesine rağmen gelirlerdeki artış hızının yüzde 37.5’te kalmasının önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Giderlerde Büyük Artış

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; Devletin bütçeden açık finansmanı dışında nedenlerle yaptığı transferler de dahil SGK’nin ocak-şubat dönemi toplam gelirleri 769.1 milyar lirada kalırken, giderler ise 840.8 milyar liraya yükseldi.

Gelirlerin 574.4 milyar liralık kısmını geçen yıla göre yüzde 49.7 oranında artan prim gelirleri oluştururken, 340.9 milyar lirasını ise bütçeden yapılan transferler oluşturdu.

İşsizlik ve EYT Detayları

Şubat sonu itibariyle aktif sigortalı sayısı geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 0.8 oranında artarak 25 milyon 309 bine yükselirken, aylık ve gelir alanların sayısı ise dosya bazında yüzde 4.3, kişi bazında ise yüzde 4.1 oranında arttı.

Rapora göre, SGK şubatta, 16 milyon 12 bin dosyadan, 16 milyon 824 bin kişiye aylık veya gelir ödedi.

Aktif-pasif dengesindeki bozulma devam ediyor. Normal şartlarda 3-4 çalışana karşılık 1 emekli olması gerektiği belirtiliyor. Ancak denge bozuluyor. Sosyal güvenlik sisteminin EYT’den sonra hızla düşen aktif-pasif oranı bu yıl şubat ayı itibariyle yüzde 1.58’e kadar indi. Bu oran EYT öncesi yüzde 2’nin üzerine çıkmıştı.

Related Posts

SGK’dan yıpranma payı kararı: Erken emeklilik hakkı kaldırılan meslekler tek tek açıklandı

SGK, fiili hizmet süresi zammı kapsamında erken emeklilik hakkına sahip mesleklerde düzenlemeye gitti. Müdürden balık toptancısına kadar yüzlerce meslek için artık “yıpranma” ispatı zorunlu hale geldi. Yeni uygulama Nisan 2025’te yürürlüğe girecek. İşte mesleğe yıpranma payı hakkı kaldırılan meslekler…

İngiltere’de hizmet sektörü aktivitesi nisanda, Ekim 2023’ten beri ilk kez düşüş gösterdi

İngiltere’de hizmet sektörü aktivitesi nisanda, Ekim 2023’ten beri ilk kez düşüş gösterdi

‘Kredi kartı borcumuzu TÜİK ödesin’

Memurlar açıklanan düşük enflasyonu, Ankara’da TÜİK önünde protesto etti. Büro Emekçileri Sendikası’nın eyleminde “Gerçek enflasyon buysa kart borcumuzu da TÜİK ödesin” çağrısı yapıldı.

İstanbul Borsası günü düşüşle bitirdi

Borsa İstanbul’da dalgalı seyir etkisini sürdürürken, BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,60 düşüşle 9.112,19 puandan kapattı. Günlük işlem hacmi ise 74,6 milyar lirayı buldu.

Altında beklenmedik yükseliş! Tırmanışa geçti

Altın fiyatları, önceki hafta düşüşle geçirirken, yatırımcısı rotayı merak ediyor. Yeni haftanın ilk gününde altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcılar altın fiyatlarını yakından takip ediyor. Geçen haftayı 4 binin altında kapatan gram altın bu …

İstanbul trafiğinden ekonomiye darbe: Yıllık 7 milyar dolar zarar

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir