Memurlara Finansal Okuryazarlık Eğitimi Zorunlu Hale Geliyor
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yaptığı işbirliği sonucunda 4,3 milyon memurun “finansal okuryazarlık” eğitimi alacağını duyurdu.
Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve yatırımcı sayısının artmasıyla finansal okuryazarlığın önemi her geçen gün artıyor. Tasarrufların etkin bir şekilde yönetilmesi ve olası risklerden korunmak için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
Finansal Okuryazarlık Platformu, bireylerin finansal farkındalıklarını artırmak, finansal hizmet ve ürünleri en iyi şekilde kullanmalarını sağlamak ve finansal piyasaların istikrarlı ilerlemesini teminat altına almak amacıyla hayata geçirildi. Platformda bankacılık, borsa, bütçe, kredi, kripto varlıklar ve yatırım olmak üzere 6 kategoride 55 eğitim videosu ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca e-Devlet üzerinden siteye üye olanlar tamamladıkları eğitimlere göre 1., 2. veya 3. düzey finansal okuryazarlık katılım sertifikası alabilmektedir. Platform 22 Mayıs’tan bu yana hizmet vermekte olup, videoların izlenme sayısı 1,3 milyonu aşmıştır ve bu sayının artması beklenmektedir.
8 Kamu Kurumuyla Protokol İmzalandı
SPK, kamu kurumları ve bakanlıklarla “Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalayarak hedef kitlelere finansal okuryazarlık ve eğitici eğitimler sunmaya başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, OSBÜK, İŞKUR, TOBB, Milli Savunma Bakanlığı, KOSGEB, KAGİDER ve Jandarma Genel Komutanlığı ile protokoller imzalanmıştır. Bu protokoller doğrultusunda toplamda 60 bin personel ve 67 bin firma platforma yönlendirilmiş ve finansal okuryazarlık eğitimlerinden faydalanmıştır.
Benzer şekilde diğer kurumlar da hedef kitlelerine yönelik çalışmalar yürüterek finansal okuryazarlık konusunda farkındalığı artırmayı hedeflemektedir. Askerlere uzaktan finans eğitimi verilirken, kadın girişimciler de KAGİDER Pusula aracılığıyla platforma yönlendirilmektedir. Ayrıca Kayseri, Adana ve Konya’da çeşitli etkinlikler düzenlenerek finansal okuryazarlık bilincinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla Yapılan Görüşmeler Devam Ediyor
Öte yandan, TBMM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Yükseköğretim Kurulu ile protokoller imzalanmak üzere görüşmeler devam etmektedir. Bu protokoller kapsamında finansal okuryazarlık konusunda daha geniş kitlelere ulaşmak ve bilinçlendirmek amaçlanmaktadır.
Finansal Okuryazarlık Platformu, www.finansalokuryazarlik.gov.tr adresindeki videoları 4,3 milyon memura zorunlu eğitim olarak sunmayı planlamakta olup, bu süreçte videoların güncellenerek SPK çatısı altında sunulacağı belirtilmektedir.