Karadeniz’deki kalkan kotamız 200 tondan 529 tona çıktı

Türkiye, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler için belirlenen kalkan balığı kotası hakkında detaylı bilgi paylaştı.

Karakterizasyona göre, bölgedeki ülkelerin kullanabileceği kota miktarı belirleniyor. Bu kuruluş aynı zamanda Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz’e yönelik balıkçılık yönetim organizasyonu tarafından belirleniyor. Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) altında faaliyet gösteren ve ülkeler arasında ortak balık stoklarının yönetimini sağlayan bir kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Kalkan avcılığının önemine vurgu yaparak, kota uygulamasının hayati bir konu olduğunu belirtti.

Ülkenin filosunun büyük çoğunluğunun kalkan avcılığı yapabilecek kapasitede olduğunu belirten Türkiye, GFCM’nin 7 yıl önce kalkan balığı kotası hakkında başlattığı çalışmayı hatırlattı. Türkiye, diğer 6 Karadeniz ülkesi ile birlikte belirlenen toplam kalkan kotasından daha adil pay almak adına mücadele verdi. Türkiye’nin filosunun yüzde 90’ının kalkan avcılığı için uygun olduğunu ve bu nedenle daha yüksek bir kota miktarının hak olduğunu savundu. Yapılan müzakereler sonucunda Türkiye’nin 529 tonluk kota miktarına ulaşması başarılı bir kazanım olarak nitelendirildi ve bu miktarın 2028 yılına kadar geçerli olacağı belirtildi.

Türk balıkçılarının, 2,6 kat artışla ulaşılan 529 tonluk kota miktarının oldukça iyi olduğunu vurgulayan Türkiye, kalkan balığının genellikle iç piyasada tüketildiğini, ancak bu artışla daha fazla kişinin bu lezzetli balığa ulaşabileceğini açıkladı.

Her yıl 10 bin kalkan yavrusunu denizlere salan Türkiye, Trabzon’daki Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde kalkan balığı üretimine öncülük ediyor. Her yıl 10 bin kalkan yavrusunu denizlere salarak hem balıkları koruyor hem de denizlerin balık popülasyonunu arttırıyor. Ayrıca kalkan balığıyla ilgili markalandırma çalışmaları da yürütüyor.

patronlardunyasi.com

Related Posts

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.

“Yerel Yatırım Konuları Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak temel amaçlarıyla “Yerel Yatırım Konuları Listesi” hazırladı.

vozol star 20000