Kabileler yüksek hızlı internet kullanırken Türkiye neden geride

Cumhuriyet Halk Partili Vekil’den Starlink Sorusu: “Türkiye Neden Mahrum Kalıyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye’de Starlink’in kullanılamaması konusunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yönelttiği bir soru önergesi ile gündeme taşıdı. Dinçer, “Kabileler bile yüksek hızlı internete erişirken, Türkiye neden bu imkândan mahrum kalıyor?” sorusunu sordu.

Talat Dinçer, dünya genelinde 5 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan ve 125’ten fazla ülkede hizmet veren Starlink’in Türkiye’deki kullanıcıların neden bu teknolojiden faydalanamadığını sorguladı. Türkiye’ye gelişinin önce 2024, daha sonra ise 2025 yılına ertelendiğini ve şu anda “yönetmelik onayı bekleniyor” denilerek belirsiz bir süreçte olduğunu belirten Dinçer, bu gecikmenin nedenlerinin açıklanmasını talep etti.

AFETLERDE İLETİŞİM SORUNU VE STARLİNK TEKLİFİ

Dinçer, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde iletişim altyapısının çökmesine de dikkat çekti. Elon Musk’ın, afet bölgesinde iletişimi sağlamak amacıyla Starlink hizmetini devreye sokmayı önerdiğini, ancak Türk hükümetinin bu teklifi “ülkenin mevcut uydu kapasitesinin yeterli olduğu” gerekçesiyle reddettiğini belirtti. Dinçer, bu kararın altında yatan nedenleri ve afet anlarında iletişim altyapısının çökmesinin dijital bağımsızlık açısından oluşturduğu riskleri sorguladı.

“DİJİTAL EGEMENLİK Mİ, YOKSA BAŞKA NEDENLER Mİ?”

Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemelerin dijital egemenlik adına mı yoksa farklı sebeplerle mi uygulandığını açıklığa kavuşturulmasını isteyen Dinçer, Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti: “Starlink’in Türkiye’ye gelişinin önünde hangi somut engeller bulunuyor? 2024 ve 202 2025’te yaşanan ertelemelerin sebepleri nelerdir? Türk hükümeti, Elon Musk’ın afet bölgesine Starlink hizmetini sunma teklifini neden reddetti? Kabileler bile yüksek hızlı internet kullanırken, Türkiye neden bu teknolojiden yararlanamıyor? Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemeler dijital egemenlik adına mı, yoksa başka nedenlerle mi uygulanıyor? Afet anlarında iletişim altyapısının çökmesi, dijital bağımsızlık açısından nasıl bir risk oluşturuyor? Starlink’in Türkiye’ye gelişinin ertelenmesi, dijitalleşme çağında ülkenin rekabet gücünü nasıl etkiliyor? Starlink’in Türkiye’de faaliyet göstermemesi, dijital bağımsızlık ve kriz yönetimi açısından hangi tehditleri barındırıyor? Starlink’in kabul edilmesi, rekabeti artırarak daha uygun fiyatlı internet erişimi sağlamaz mı?”

Related Posts

OPPO Find X9 serisinde radikal değişiklik

Güvenilir kaynak Digital Chat Station’dan alınan bilgilere göre, Find X9, X9 Plus ve X9 Pro modelleri, önceki nesillerdeki hafif kavisli mikro dört kavisli ekranlardan vazgeçiyor. Bunun yerine, 1.5K çözünürlüğe sahip, yuvarlak köşeli ve LIPO …

Apple iOS 26 güncellemesi: Android’den esinlenilmiş üç büyük yenilik!

Apple iOS 26 güncellemesi: Android’den esinlenilmiş üç büyük yenilik!

Nvidia, %92 pazar payı ile GPU pazarında rekor kırdı

Sert eleştirilere rağmen milyonlarca RTX 50 serisi grafik kartı satılırken, rakip satışları ise milyon barajına takıldı.

İtalya Rallisi’ni Sebastien Ogier kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 6. ayağı İtalya Rallisi’ni, Toyota Gazoo takımından Sebastien Ogier kazandı.

Meta’dan geleceğin teknolojisi: İşte deneysel artırılmış gerçeklik gözlüğü Aria Gen 2’nin tüm detayları

Bu hafif çerçeveli gözlük, bir gün tüketici ürünlerine dönüşebilecek birçok iyileştirme barındırıyor. Bunlar arasında her bir göz için bakışı takip edebilen, göz kırpmalarını algılayabilen ve göz bebeklerinin merkezini tahmin edebilen geliştirilmiş …

Mac’in sevilen Handoff özelliği Windows 11’e geliyor

Microsoft, cihazlar arası devamlılığı sağlamak için Windows’taki Android uygulamalarına Apple’ın Handoff özelliğini getirmeye çalışıyor.