Yaz mevsimi geldiğinde enfeksiyon risklerinin arttığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, sıvı tüketimi, hijyen kuralları ve erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.
Ürolojik enfeksiyonların günlük hayattaki önemli bir bileşen olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık görülüyor. Kadınlarda ise anatomik nedenlerden dolayı daha yüksek bir enfeksiyon riski bulunmaktadır. Kadınlarda kısa idrar kanalı ve genital organlarla yakınlık enfeksiyon olasılığını artırır” dedi.
“ERKEKLERDE YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR”
Yaşlı erkeklerde üriner enfeksiyonların daha sık görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Atış, “İyi huylu prostat büyümesi, nörojen mesane gibi idrar torbasının tam boşalamaması durumları ya da üriner sistemde taş hastalığı varsa enfeksiyon riski artabilir. Bu sebeple çocuklarda detaylı bir ürolojik inceleme hayati önem taşır. Erkek çocuklarda sünnet işlemi yapılmasını öneriyoruz çünkü bilimsel olarak idrar yolu enfeksiyonlarını engellediği kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.
“KADINLARDA TEKRAR EDEN ENFEKSİYONLARIN SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI”
Kadınlarda tekrarlayan enfeksiyonların genellikle altta yatan bir nedene bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Eğer bir neden bulunamıyorsa, flora dengeleyici uzun süreli tedaviler önerilebilir. Bu tedavilerin içinde genellikle turna yemişi ve mannoz gibi maddeler bulunmaktadır. Sıvı alımı yılın her döneminde olduğu gibi yaz aylarında da önemlidir. Ancak yazın yüksek sıcaklıklarıyla vücuttan fazla sıvı kaybı yaşanabilir. Bu dönemde özellikle dikkatli olunmalıdır. Ayrıca idrarın uzun süre tutulmaması enfeksiyon riskini azaltır” uyarısında bulundu.