Hitit Üniversitesi’nde tasarlanan kalp masajı aparatı tescillendi

Hitit Üniversitesi Kalp Masajı Aparatı Tescil Aldı

Hitit Üniversitesi’nde geliştirilen kalp masajı aparatı, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tasarım tescili aldı. Rektörlükten yapılan açıklamaya göre, üniversitede görev yapan Dr. Ayşe Çalmaz, Doç. Dr. Gülay Yılmazel ve Prof. Dr. Ali Kemal Erenler tarafından tasarlanan aparat, kalp masajının kuvvet etkisini koruyarak uygulanmasını sağlıyor. Aparat, elin topuğunun doğru konumlandırılmasına da imkan tanıyor ve bu özellikleriyle TÜRKPATENT tarafından tescillendi.

Dr. Ayşe Çalmaz, “Aparatı kalp masajı etkinliğini baştan sona kadar korumak için tasarladık” açıklamasında bulundu. Aparat üzerinde bulunan etkinlik şeridinin hastanın iman tahtasının altındaki çıkıntıya yerleştirilmesi sayesinde aparatın göğüs duvarına yapıştığını belirten Çalmaz, tasarımın uygulayıcının el pozisyonunu kontrol altında tuttuğunu ve etkinliği maksimize ettiğini ifade etti.

Doç. Dr. Gülay Yılmazel ise kalp durmasının sık karşılaşılan ölüm nedenlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Hızlı ve etkili şekilde yapılan kalp masajı her dakikada hayatta kalma oranını %10 ila %13 artırıyor” dedi.

Prof. Dr. Ali Kemal Erenler ise kalp masajının önemine dikkat çekerek, aparatlarının doğru el pozisyonu ve frekansta kalp masajının uygulanmasına yardımcı olduğunu belirtti. Erenler, geliştirdikleri aparatın TÜRKPATENT tarafından tasarım tescili almasının önemine değindi.

Fotoğrafın kaynağına gitmek için tıklayın.

  • TIKLAYIN – Forbes 2024 Türkiye’nin en zenginleri listesini açıkladı: Zirve değişti
  • TIKLAYIN – Evlatlık olduğunu öğrenen kadın, aradığı biyolojik babasıyla Facebook’ta arkadaş çıktı
  • TIKLAYIN – UEFA, Attila Karaoğlan ve Erkan Engin arasında “sinyalleşme!” tespit etti; 7 Kasım’dan beri Türk hakemlere maç verilmiyor!
  • TIKLAYIN – Cansu Çamlıbel | Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Çözüm sürecinde bin yıllık ittifaka ihanet edildi, Demirtaş’ın ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ çıkışı da ihanet!
  • TIKLAYIN – Deniz kenarında yoga yapan genç kadın, dev dalgalara kapılarak hayatını kaybetti
  • TIKLAYIN – Çocukken cemaat yurdunda yaşadıklarını anlattı; “Falakaya yatırıldım, eşcinsellik yaygındı, ilişkiye girdiğim isimler şimdi Diyanet’in resmi kadrosunda!”
  • TIKLAYIN – “Yenidoğan çetesi” davasında 11. gün: Telefonların dinlendiğini polis haber vermiş!
  • TIKLAYIN – Oxford Sözlüğü 2024 yılının kelimesini seçti

Related Posts

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.