Güney Çin Denizi’nde gerilim artıyor

Çin ve Filipinler Arasında Gerilim: Güney Çin Denizi’nde Araştırma Gemileri Engellemesi

Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurlarının, Güney Çin Denizi’nde Filipinler’e ait iki araştırma gemisini engellemesi, iki ülke arasında gerilime yol açtı. Olay, egemenlik ihtilafı bulunan Spratly Adaları’nın kuzeyinde, Sandy Resifi yakınlarında gerçekleşti.

Filipinler Sahil Güvenliği’nden yapılan açıklamaya göre, Çin Sahil Güvenlik gemileri, bölgedeki araştırma faaliyetlerini sürdüren Filipinler’e ait iki gemiye yaklaşarak engellemeye çalıştı. Ayrıca, Çin donanmasına ait bir helikopter, adacıktan kum numunesi toplamak üzere hareket eden iki Filipin botunun üzerinde uçarak, bu araştırma görevini engelledi.

Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, iki Filipin gemisinin bölgeye yasa dışı girdiği ve resife yaklaşarak numune toplamaya çalıştıkları belirtildi. Çin, bu tür faaliyetleri uyarılarla engellediğini ifade etti.

Sandy Resifi, farklı ülkeler tarafından farklı isimlerle anılmakta; Çinliler “Tieşien Jiao”, Filipinlerliler “Bailan” ve Vietnamlılar “Dao Son Ca” olarak adlandırmaktadır. Resif, 1974’te Vietnam tarafından işgal edilmiş, ancak son 25 yıldır herhangi bir ülkenin tam kontrolü altında olmamaktadır. Bu 7 hektarlık kum adacığı, Güney Çin Denizi’ndeki gerilim noktalarından biri haline geldi.

Güney Çin Denizi’ndeki Egemenlik İhtilafı

Güney Çin Denizi, II. Dünya Savaşı sonrasından itibaren bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına sahne olmuştur. Çin, 1947’de yayımladığı harita ile bölgenin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunmuş, bu bölge zengin yer altı kaynakları ve stratejik önem taşıdığı için Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgedeki haklarını savunmaktadır.

Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi, askeri varlık göstermesi ve sivil gemi filolarıyla bölgede etkinliğini arttırması, bölgedeki diğer ülkeler ve ABD tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. 2016 yılında, Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerini yasal bulmamıştı.

Related Posts

Prenses olmak başını yaktı: Öğretmenleri bile ‘yan baktı’

Alman aristokratı ve model Hanover Prensesi Eugenia, unvanının özellikle okul hayatında zorluklara yol açtığını ve kendisi için bir anlam taşımadığını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü’de Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Colani ile görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü’de Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Colani ile görüştü

Malatya’da binler “Milletin İradesi” için toplanıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, belediyelere yönelik operasyonlara karşı başlattığı mitinglere Malatya’da devam ediyor. “Millet iradesine sahip çıkıyor” sloganıyla düzenlenecek mitinge büyük katılım bekleniyor.

Doğduktan bir gün sonra terk edildiği söylenmişti. 37 yıl sonra geçmişinin peşinde… Evlat edinme dolandırıcıların eline mi düştü?

Doğduğunda adı Cho Yong-kee idi. Kendisine öz annesinin1988 yılında 19 yaşındayken onu Güney Kore’deki bir klinikte doğurduktan bir gün sonra terk ettiği söylenmişti. Polonyalı-Amerikalı bir aileye evlatlık verildi. Aaron Grzegorczyk, evlatlık olduğunu biliyordu ama geçen yıl mart ayına kadar bu hikâyeyi hiç sorgulamamıştı. Ta ki bir arkadaşı ona Güney Kore hükümetinin elli yıllık evlat edinme dolandırıcılığını kabul ettiğini detaylandıran bir makale gönderene kadar.

Erdoğan imzaladı! İşte Resmi Gazete’deki atamalar

Resmi Gazete’de yeni atamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe girdi. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir görevden alındı. Yerine Esma Ersin atandı. Öte yandan yolsuzluk iddiaları ile hatırlanan Yunus Emre Vakfı mütevelli heyeti üyeliklerine de atamalar yapıldı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack: SDG, YPG ve PKK’dır

CNN Türk’e konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “SDG, YPG ve PKK’dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür bir Kürdistan olmayacak, özgür bir SDG devleti olmayacak.” dedi.

vozol star 20000