Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki ekonomik durumu değerlendirdi. İSO’nun yayımladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin nisan ayı verileri incelendiğinde, endeksin 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminin iyileşmeye işaret ettiğini, 50’nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiğini gösterdi.

İSO’nun nisan verilerine göre, İhracat İklimi Endeksi, mart ayındaki 51,5 seviyesinden bu ay 50,8’e geriledi. Bu sonuç, dış talep koşullarında bir miktar iyileşme olduğunu ancak artış hızının son beş ayın en düşüğüne gerilediğini gösterdi.

Almanya ve Birleşik Krallık Ekonomisinde Gerileme

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Almanya’da, mart ayında kaydedilen üretim artışı nisan ayında yeniden azalmaya döndü. Birleşik Krallık’ta ise yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez ekonomik faaliyetlerde azalma gözlendi. ABD’de ise Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olmasına rağmen, üretim artışı devam etse de büyüme hızında yavaşlama yaşandı.

İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde büyüme hızının yavaşlaması dikkat çekerken, İtalya üst üste üçüncü ay art arda büyüme yaşayarak son bir yılın en güçlü ivmesine ulaştı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretimde düşüş gözlendi.

Ortadoğu Ekonomileri Önemli Bir Yükseliş Gösteriyor

Ortadoğu, global büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı sektörlerdeki güçlü büyüme devam ederken, en hızlı genişleme Suudi Arabistan’da yaşandı. Kuveyt ve Katar’da iyileşme gözlemlenirken, Lübnan ve Mısır’da ekonomik faaliyetler geriledi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşayan ülke Kanada olurken, Meksika da bu düşüşü yakından takip etti. Gümrük tarifelerinin etkisi endişe verici boyuta ulaştı. Vietnam ve Endonezya’da büyüme kayıpları yaşanırken, Myanmar’da yaşanan depremin ardından üretim azaldı.

Related Posts

Boğaz’daki yalıların ardından İstanbul Park da Serkan Yazıcı’ya gitti

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı: TOSFED’in başkan vekili Nisa Ersoy, pistin devrine karar veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yengesi. Bu bilgi bile sürecin ne kadar etik dışı olduğunu göstermeye yeterlidir

‘İran’dan petrol almıyoruz gazda sıkıntı yok’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail-İran çatışmasının petrolün arzına yönelik olumsuz bir durum yaratabileceğini belirtti.

Arabalara yeni yeşil ışıklar geliyor

Arabaların arkasındaki kırmızı ışıklar tesadüf değil. Evrensel olarak tehlike ve uyarı kavramıyla ilişkilendirilirler ve yoğun parlaklıkları sayesinde çok uzaklardan kolayca görülebilirler, ancak ne yazık ki yalnızca arkadan. Avusturya’daki Graz …

Yerli üretim düştü, otomobil pazarı ithal doldu

Yerli üreticiler, kapasite kullanımını tam gerçekleştiremediği için yeni destek paketleri bekliyor. Üretimde yaşanan düşüş devam ederken, ithal araçların pazar payı hızla yükseliyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın beşinci …

Hazine 60,81 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi

Hazine, 2 yıl (686 gün) vadeli sabit kuponlu ve 4 yıl (1.456 gün) vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Sabit kuponlu tahvil ihalesinde net satış tutarı 33 milyar 662,6 milyon TL olurken, satışların nominal değeri 31 milyar 925 milyon …

Ücretli çalışan sayısı açıklandı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2025 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 arttı.