Çalışmalar gösterdi: Sumak ve menengiç yaprağı, hayvanlardan kaynaklı metan salınımını azaltıyor

Türk Bilim İnsanları, Sumak ve Menengiç Yaprağının Metan Salınımını Azalttı

Türk bilim insanları, menengiç ve sumak yaprağının küresel ısınmaya sebep olan küçük ve büyükbaş hayvanların beslenirken salgıladıkları “metan gazı” oranını yüzde 20 düşürdüğünü tespit etti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adem Kamalak, Doç. Dr. Çağrı Özgür Özkan, Doç. Dr. Hayrettin Karadöl, BM Çevre Programı’nın (UNEP) 2021’de yayımladığı “Küresel metan değerlendirmesinde küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu gösterilen metan gazı oranının düşürülmesi”ne yönelik TÜBİTAK destekli çalışma başlattı.

Kamalak ve ekibi, küresel ısınmayla mücadele kapsamında hayvansal faaliyetlerin sera gazı emisyonlarına neden olan önemini vurgulayarak, küçük ve büyükbaş hayvanların beslenme sırasında salgıladıkları “metan” oranını yüzde 20 civarında azalttı.

Akademisyenler, kendi geliştirdikleri akümülason çemberinde sumak ve menengiç yaprağı ile beslenen bir hayvanın diğerlerine oranla yüzde 20 daha az metan gazı salgıladığını belirledi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, metan gazının küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olduğunu vurgulayarak, bilim insanlarının bu gazın azaltılabilmesi için çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Yem Sanayisinde Kullanılabilirlik

Kamalak, Türkiye’de bol miktarda bulunan sumak ve menengiç yaprağının kurutularak hayvan yemlerine yüzde 10 oranında katılarak küçükbaş hayvanlara verilmesini önerdi.

Projede yürütülen çalışmaların 2 yıl sonra sonuç verdiğini ifade eden Kamalak, bu süreçte örnek olabilecek ve 24 saat ölçüm yapabilen yerli bir ölçüm sistemi olan akümülasyon çemberi kurmayı başardıklarını belirtti.

Kamalak’ın verdiği bilgiye göre, oluşturulan sistem diğer ülkelerdeki sistemlere göre yaklaşık 40 kat daha büyük ve daha net sonuçlar verebilmektedir.

Related Posts

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.

vozol star 20000