Bu fayanslar, evleri elektrik olmadan serin tutuyor

Sürdürülebilir Soğutma Fayansı: Mantar ve Bambudan Yenilikçi Bir Çözüm

Singapur’da bulunan mühendisler, fil derisinin dokusunu taklit ederek binaları klima veya elektrik kullanmadan serin tutan, mantar ve bambudan yapılmış sürdürülebilir bir soğutma fayansı geliştirdi.

Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde (NTU) görevli araştırmacılar tarafından yaratılan bu özel fayans, istiridye mantarı miselyumunu ve geri dönüştürülmüş bambu artıklarını birleştiriyor. En dikkat çekici özelliği ise fil derisinin derin kırışıklıklı yüzeyini yansıtması. Bu özel yüzey, ısıyı emerken nem tutma özelliğiyle pasif soğutmayı destekliyor.

İnşaat sektöründe büyük öneme sahip olan bu yeni materyal, çimento ve sentetik yalıtım malzemelerinin neden olduğu yüksek seviyedeki kirlilik ve emisyon sorunlarına çözüm olabilir. Günümüzde çimento tek başına küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde birinden sorumlu. Bu durum, dünya genelinde düşük karbonlu alternatiflere olan ihtiyacı arttırıyor. Sürdürülebilir soğutma fayansı, enerji verimliliğini artırarak çevreyi korumaya önemli bir katkı sağlayabilir.

Aynı zamanda, estetik açıdan da çekici hale getirilen bu biyolojik materyalin, geniş bir talep görmesi bekleniyor. Hem çevre dostu hem de şık bir çözüm sunan bu fayanslar, inşaat sektöründe önemli bir dönüşüm ve yenilik potansiyeline sahip olabilir.

Related Posts

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.