Baas Partisi askıya alındı

Suriye’de BAAS Partisi Faaliyetlerini Askıya Aldı

Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın Baas Partisi, çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı. Bu karar, Esad ailesinin ve partinin neredeyse yarım asırdır süren iktidarına son verilmesinden kısa bir süre sonra alındı.

Partinin resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Baas Partisi merkez yönetiminin “parti çalışmalarını ve faaliyetlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya alma” kararı aldığı belirtildi. Ayrıca, parti mal varlığının ve fonlarının İçişleri ve Maliye bakanlıklarına devredileceği vurgulandı.

BAAS Partisi Hakkında

BAAS Partisi, Arap dünyasında etkili bir role sahip olan pan-Arap milliyetçisi bir siyasi harekettir. Partinin ideolojisi, Arap birliği, sosyalizm ve sekülerizm üzerine kuruludur.

1947 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da kurulan BAAS Partisi’nin temel ilkeleri, birlik, özgürlük ve sosyalizm üzerine şekillenmiştir. Parti, Arap dünyasında laiklik, sosyal adalet ve modernleşme kavramlarını savunmuş ve Batı sömürgeciliğine karşı güçlü bir duruş sergilemiştir.

Bölünmeler ve Gelişim

BAAS Partisi, kuruluşundan kısa bir süre sonra farklı ülkelerde kollar oluşturmuş ancak zamanla ideolojik farklılıklar nedeniyle bölünmelere uğramıştır. Birleşik Arap Cumhuriyeti’nin dağılmasının ardından Suriye ve Irak’ta farklı kollara ayrılan parti, zamanla iç bölünmeler yaşamıştır.

Suriye ve Irak’taki Durum

1963 yılında Irak ve Suriye’de askeri darbelerle iktidara gelen BAAS Partisi, zamanla iç çatışmalarla karşı karşıya kalmış ve ikiye bölünmüştür. Suriye’de Hafız Esad liderliğindeki kısım, Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak kısmıyla ideolojik düşmanlık yaşamıştır.

Suriye’de 1970 yılında Hafız Esad’ın iktidara gelmesiyle parti, tek parti yönetimi altında güç kazanmıştır. 2000 yılında oğlu Beşar Esad’ın liderliği devralmasıyla BAAS Partisi’nin hakimiyeti sürmüştür.

Irak’ta ise Saddam Hüseyin’in diktatörlüğüyle BAAS Partisi yönetimi ele geçirmiş ancak ABD’nin müdahalesiyle Saddam Hüseyin rejimi devrilmiş ve BAAS Partisi yasaklanmıştır.

BAAS Partisi’nin Geleceği

Arap Baharı’nın ardından Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler, BAAS Partisi’nin gücünü büyük ölçüde kaybetmesine neden olmuştur. Parti, iç bölünmeler, otoriter yönetimler ve halkın taleplerine cevap verememe gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

Suriye’de 13 yıldan uzun süren iç savaşın ardından BAAS Partisi’nin faaliyetlerini askıya alması, Siyasi bir döneme işaret ediyor. Muhalif grupların başkent Şam’a ilerlemesiyle Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçması, parti için önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

DEM’li Gergerlioğlu’ndan ‘süreci hızlandırın’ çağrısı: ‘İsrail Türkiye’yi vurmaya hazırlanıyor’

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İsrail’in İran’ın ardından Türkiye’yi vurmaya hazırlandığını öne sürüp iktidara “Kürt barışı gecikmemeli!” çağrısı yaptı

İran’dan İsrail’e barış şartı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “çatışmanın bölgeye yayılmasını istemediklerini ancak meşru müdafaa hakkını kullandıklarını” belirtti. Arakçi, İsrail’i nükleer müzakereleri sabote etmekle suçladı ve ABD’yi saldırılara örtülü destek vermekle itham …

Vatandaşın veresiye defteri şişti ödeyen yok

Ekonomik kriz, vatandaşı her geçen gün daha fazla borç batağına çekiyor.

İsrail Gazze’de yine ölüm yağdırdı! Yardım bekliyorlardı

İsrail, Gazze’de soykırım devam ediyor. Bir yandan da İran’a hava saldırıları düzenleyen İsrail, Gazze’de çoğunluğu insani yardım bekleyen 35 kişiyi daha öldürdü. Yerel sağlık yetkilileri tarafından İsrail saldırılarının Gazze Şeridi genelinde en az …

AKP’li “vekil başkan” kendini “belediye başkanı” yaptı

AKP’li “vekil başkan” kendini “belediye başkanı” yaptı

İsrail tarafından öldürülen İranlı komutanların yerine yeni atamalar yapıldı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in İranlı üst düzey üç komutanı öldürmesinin ardından kilit askeri birimlerin başına yeni komutanlar atadı. Tuğgeneral Muhammed Pakpur Devrim Muhafızları Ordusu’nun yeni komutanı olarak atandı …