Avustralya’daki bir laboratuvarda 323 şişe ölümcül virüs kayboldu

Queensland eyaletindeki bir laboratuvarda, içinde ölümcül virüs örnekleri bulunan 323 şişe kayboldu. Queensland Sağlık Bakanlığı, 2021’de yaşanan ancak 2023 yılında fark edilen bu biyogüvenlik skandalı ile ilgili detaylı bir soruşturma başlattı.

Kaybolan örnekler arasında farklı virüsler bulunmaktadır. Atlardan insanlara bulaşabilen ve %57 ölüm oranına sahip Hendra virüsü gibi virüslerin yanı sıra kuduza benzer Lyssavirüs ve Hantavirüs örnekleri de kayıptır.

Olay, numunelerin saklandığı dondurucunun arızalanması sonucunda meydana geldi. Şişelerin yeni bir dondurucuya taşınırken düzgün bir şekilde kaydedilmediği belirtilmektedir. Queensland Sağlık Bakanı Tim Nicholls, yaşananları ciddi bir biyogüvenlik protokolü ihlali olarak niteledi.

Halk sağlığı için tehlike var mı?

Yetkililer, olayın kasıtlı sabotaj veya biyolojik silah üretme amaçlı olmadığını düşünüyor. Daha çok, taşınma esnasında numunelerin kaybolması ihtimali üzerinde durulmaktadır. Uzmanlar, virüs örneklerinin laboratuvar dışında hızla bozulacağını ve bulaşıcılığını yitireceğini belirtmektedir.

Kayıp virüslerin halk sağlığı için bir tehdit oluşturmadığı belirtilse de, bu tür olayların araştırma laboratuvarlarında biyogüvenlik protokollerine sıkı bir şekilde uyulmasının ne kadar önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Queensland Sağlık Bakanlığı, çalışanlara ek eğitim vererek ve tehlikeli madde sistemlerini gözden geçirerek biyogüvenliği artırmaya çalışmaktadır.

Related Posts

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Cep telefonlarının pil ömrünü 5 yıl kısaltan hata: Çoğu kişi yanlış biliyor

Günümüzde cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak çoğu kullanıcı, farkında olmadan bataryaların ömrünü ciddi şekilde kısaltan bir hatayı sürekli tekrar ediyor. Uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık, telefonların pil ömrünü 5 yıla kadar azaltabiliyor.

Bilim dünyası tedirgin: Dünyanın ilk “canlı bilgisayarı” üretildi

Birleşik Krallık’taki bir laboratuvar, biyoloji ile teknolojinin sınırlarını zorlayan bir gelişmeye imza atarak, silikon devreleri ve insan beyin hücrelerinin hibritleştiği dünyanın ilk ticari bilgisayarını tanıttı. Artık kiralanabilir durumda olan …

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

vozol star 20000