Asya’da savunma şirketi hisselerinde artış

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Jeopolitik Gerilimlerin Yarattığı Küresel Riskler

Hindistan ve Pakistan arasındaki jeopolitik gerginliklerin artması, küresel çapta jeopolitik risklerin yükselmesine neden olmaktadır. Hindistan, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde gerçekleşen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına karşılık olarak 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ile Pakistan’ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenlemişti.

Hint ordusu, 9 hedefe yönelik başarılı bir şekilde saldırı gerçekleştirdiğini açıklarken, Islamabad yönetimi ise saldırılarda 26 kişinin hayatını kaybettiğini ve 46 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Pakistan ordusu, Hindistan’ın saldırısı sırasında 5 savaş uçağını düşürdüğünü iddia etmişti fakat Yeni Delhi yönetimi bu iddiayı yalanlamıştı.

Pakistan’ın sınır ötesi saldırılarında Cammu Keşmir’de 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf ise gerilimin artmasının nükleer bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Artan gerilim, Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerinde yükselişe neden olmuştu. Savunma sanayi şirketlerinin borsalardaki performansları incelendiğinde Güney Koreli şirketler Hanwha Aerospace ve HLB Co’nun yatırımcısına kazanç sağladığı görülmüştü.

Jeopolitik risklerin artmasıyla Asya’daki savunma sanayi şirketlerinin savunma harcamalarına daha fazla odaklanması beklenirken, ABD ve Avrupa merkezli şirketlerin hisse fiyatlarına ise henüz yansımamıştı. ABD merkezli şirketler L3 Harris Technologies ve Lockheed Martin’in hisselerinde artış yaşanırken, diğer şirketlerin hisselerinde ise değer kayıpları yaşanmıştı.

Genel olarak, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin küresel çapta jeopolitik riskleri artırdığı ve savunma sanayi şirketlerinin hisselerinde dalgalanmalara yol açtığı görülmekteydi.

Related Posts

Boğaz’daki yalıların ardından İstanbul Park da Serkan Yazıcı’ya gitti

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı: TOSFED’in başkan vekili Nisa Ersoy, pistin devrine karar veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yengesi. Bu bilgi bile sürecin ne kadar etik dışı olduğunu göstermeye yeterlidir

‘İran’dan petrol almıyoruz gazda sıkıntı yok’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail-İran çatışmasının petrolün arzına yönelik olumsuz bir durum yaratabileceğini belirtti.

Arabalara yeni yeşil ışıklar geliyor

Arabaların arkasındaki kırmızı ışıklar tesadüf değil. Evrensel olarak tehlike ve uyarı kavramıyla ilişkilendirilirler ve yoğun parlaklıkları sayesinde çok uzaklardan kolayca görülebilirler, ancak ne yazık ki yalnızca arkadan. Avusturya’daki Graz …

Yerli üretim düştü, otomobil pazarı ithal doldu

Yerli üreticiler, kapasite kullanımını tam gerçekleştiremediği için yeni destek paketleri bekliyor. Üretimde yaşanan düşüş devam ederken, ithal araçların pazar payı hızla yükseliyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın beşinci …

Hazine 60,81 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi

Hazine, 2 yıl (686 gün) vadeli sabit kuponlu ve 4 yıl (1.456 gün) vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Sabit kuponlu tahvil ihalesinde net satış tutarı 33 milyar 662,6 milyon TL olurken, satışların nominal değeri 31 milyar 925 milyon …

Ücretli çalışan sayısı açıklandı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2025 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 arttı.