AI yonga üretimi kaynaklı emisyonlar 2024’te dört kat arttı

Yapay Zekâ ve Çevresel Etkileri: Greenpeace Analizi

Yapay zekâ alanındaki küresel ilgi ve yatırımlar, çevresel sorunları da beraberinde getiriyor. Greenpeace’in yayımladığı yeni bir analize göre, 2024 yılında yapay zekâ için kullanılan yarı iletken yongaların üretiminden kaynaklanan karbon emisyonları dört katına çıkmış durumda.

Üretimde Fosil Yakıtlara Bağımlılık

Analize göre, büyük teknoloji firmalarının kullandığı grafik işlemcileri (GPU) ve bellek birimleri genellikle Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve SK Hynix Inc. gibi şirketler tarafından üretiliyor. Bu üretimin büyük bir kısmı fosil yakıtlarla çalışan enerji şebekelerine sahip olan ülkelerde gerçekleşiyor, özellikle de Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde. Bu durum, karbon emisyonlarının artmasında önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Greenpeace’in uyarısına göre, yapay zekâ odaklı küresel elektrik talebi 2030 yılına kadar 170 kat artabilir.

Karbon Nötr Hedefler Tehlikede

Bloomberg’in haberine göre, Greenpeace’in tahminleri bazı uzmanlarda yapay zekânın küresel karbon nötr hedeflerini tehlikeye atabileceği endişelerine yol açtı. Kuruluş, özellikle Doğu Asya ülkelerinde çip üretiminin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yapılmasını öneriyor, ancak mevcut eğilim bunun tam tersini gösteriyor. Güney Kore’nin yeni doğal gaz santralleri inşa etme planları yapması ve Tayvan’ın yapay zekâ kaynaklı enerji ihtiyacını sıvılaştırılmış doğal gaz projelerine ve enerji altyapısına yatırım yapması bu durumu destekliyor.

ABD, Enerji Tüketiminde Rekor Kırabilir

Ulusal Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, ABD’deki yapay zekâ destekli veri merkezlerinin elektrik tüketimi, ülkenin 2030 yılındaki elektrik talebinin yarısından fazlasını oluşturabilir. Hatta analizler, yapay zekâ sistemlerinin gerektirdiği enerjinin, çelik, alüminyum, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sanayi kollarının toplamından daha fazla olabileceğini öne sürüyor.

Küresel Elektrik Tüketimi Japonya’yı Geçebilir

2023’e kıyasla iki kat artması beklenen küresel veri merkezi kaynaklı elektrik talebinin 2030 yılına kadar 945 terawatt saat (TWh) seviyesine ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu rakam, Japonya’nın toplam elektrik tüketimini aşarken, İrlanda’nın enerji ihtiyacının çok üzerinde bir seviyeye işaret ediyor.

AI Savunucuları ve Belirsizlikler

Yapay zekâ savunucuları, teknolojinin bilimsel ilerlemeleri hızlandırabileceğini ve enerji verimliliği sağlayacak çözümler geliştirebileceğini düşünüyor. Özellikle batarya teknolojileri ve güneş enerjisi gibi alanlarda yapılan gelişmelerin olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Ancak, geleceğe dair hala birçok belirsizlik bulunuyor.

Related Posts

Bilim dünyası tedirgin: Dünyanın ilk “canlı bilgisayarı” üretildi

Birleşik Krallık’taki bir laboratuvar, biyoloji ile teknolojinin sınırlarını zorlayan bir gelişmeye imza atarak, silikon devreleri ve insan beyin hücrelerinin hibritleştiği dünyanın ilk ticari bilgisayarını tanıttı. Artık kiralanabilir durumda olan …

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

vozol star 20000