Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

Emlak Danışmanları Artık e-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapabilecek

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması sürecinde kritik bir adım atıldı. Artık emlak danışmanları da bu sistem üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine sahipler. Bugün itibariyle emlakçıların da sürece dahil olduğunu vurgulayan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu gelişmenin dolandırıcılığı engelleyeceğine inanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını kasım 2024’te tamamlamıştı. Ancak, önceden taşınmazın sahibi gerçek kişiler ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyordu. Yapılan yenilikle beraber artık emlak danışmanları da sürece dahil oldular.

Emlakçılar da Kira Sözleşmesi Hizmetine Erişebilecek

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracılar ve ev sahiplerinin e-Devlet ortamında kira sözleşmesini imzalayabileceğini ancak emlakçıların bu sürece dahil edilmediğini belirtti. Fakat, bundan böyle emlakçılar da bu sürece katılabilecekler. Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden emlakçılara yetki verebilecek. Emlak danışmanları, bu yetki ile kontratı kiracıya elektronik ortamda iletebilecek. Ayrıca, emlak danışmanı, kira kontratının barkodlu belgesini çıkarabilecek. Bu sayede, emlak danışmanları, mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak yapabilecekler” dedi.

Sistemle Dolandırıcılığın Önüne Geçilecek

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve meskende ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından belirlenebileceğini aktardı. Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinde kefilin ıslak imzası gerektiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki birçok sorunun çözüleceği öngörülüyor. Akçam, bu uygulamanın dolandırıcılık vakalarına engel olacağını belirtti.

Related Posts

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.

“Yerel Yatırım Konuları Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak temel amaçlarıyla “Yerel Yatırım Konuları Listesi” hazırladı.

vozol star 20000