2030’da gökyüzünde olacak: Yakıt tüketimi yarı yarıya düşecek

JetZero ve Siemens Tarafından Duyurulan Yenilikçi Uçak Tasarımı

JetZero ve Siemens iş birliğiyle duyurulan yeni uçak tasarımı, kanatların gövdeye kesintisiz bir şekilde entegre olduğu “blended wing” yapısını benimsemektedir. Geleneksel tüp şekilli gövdelerden farklı olan bu tasarım, daha yüksek kaldırma-drag oranları ve daha iyi motor entegrasyonu sağlayarak hem daha sessiz hem de daha verimli bir uçuş deneyimi sunmaktadır.

100 Yıllık Bir Fikir Yeniden Canlanıyor

Blended wing konsepti aslında 100 yıl öncesine dayanmaktadır ve ilk kez Rus pilot Nicolas Woevodsky tarafından tanımlanmıştır. Ancak bu tasarım genellikle askeri uçaklarda tercih edilmiştir. JetZero’nun amacı, bu eski fikri modern teknolojiyle birleştirerek ticari havacılığa uyarlamaktadır.

JetZero’nun yetkililerine göre, yeni tasarım daha kısa ve geniş bir gövdeye sahip olacak ve bu gövde kanatlarla birlikte kaldırma kuvveti oluşturacaktır. Bu da yüzey alanını azaltarak uçağı daha hafif ve aerodinamik hale getirecektir. Daha düşük ağırlık ve sürüklenme sayesinde motorlar küçültülerek daha az yakıt tüketimi sağlanacaktır. Tasarım, 250 yolcu kapasitesine sahip olacak ve 9.250 kilometre menzile sahip olacaktır.

Uçak, tamamen sürdürülebilir havacılık yakıtlarına uyumlu olarak tasarlanmış ve gelecekte hidrojen yakıt kullanma potansiyeline sahiptir. Uzun vadeli hedef ise sıfır emisyonlu uçuşları gerçekleştirmektir.

JetZero, uçağın 2027 yılına kadar test edilmesi planlanan prototipini geliştirmek için tedarikçilerle anlaşmalar imzalamıştır. Ancak bu devrim niteliğindeki uçağın üretileceği fabrikalar henüz inşa edilmemiştir. Şirket, 2030 hedefine ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

Related Posts

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.

vozol star 20000