Kraliçe Amastris’in kurduğu antik kent yeniden ayağa kalkıyor

Tarihi Amastris Antik Kenti’nde Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Amastris Antik Kenti’nde, Roma dönemine ait olan ve yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi bulunan stoa yapısı (sütunlu galeri) için restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor. Bartın Üniversitesi (BARÜ) önderliğinde yürütülen kurtarma kazıları, ilçede antik çağlarda ihtişamlı yapıların varlığını ortaya koydu.

BARÜ Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam liderliğinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 2 bin 850 metrekarelik alanda yapılan incelemeler sonucunda, 9 metre boyunda mermer sütunlara sahip olan ve Roma dönemine ait olan stoa yapısının gün yüzüne çıkarıldığı belirlendi. Bu yapı, Korint mimarisine uygun bir şekilde restore edilerek eski ihtişamına kavuşturuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın destekleriyle sürdürülen çalışmalara; BARÜ’nün yanı sıra İstanbul, Denizli Pamukkale, Van Yüzüncü Yıl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Malatya İnönü üniversitelerinden öğretim görevlileri, öğrenciler ve gönüllüler de katkı sağlıyor.

Stoa yapısına ait bloklar, tavan kasetleri ve mimari parçalar, titiz çalışmalar sonucunda gün ışığına çıkarılarak Anastylosis uygulamasıyla restore ediliyor. Restorasyonun tamamlanmasıyla geniş bir alana yayılan bu görkemli yapının, Bartın’ın turizm potansiyelini artırması ve önemli bir tarihi ve kültürel miras olması hedefleniyor.

Antik Kent, Kraliçe Amastris İzleriyle Yeniden Canlanıyor

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, bölgenin en önemli arkeolojik çalışmalarından birinin üniversitelerinin öncülüğünde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Antik kentte elde edilen bulgular, Anadolu ve dünya tarihi için önemli ipuçları sunmaktadır.

Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, antik kentin stoa yapılarıyla çevrili agorasının, Roma dönemindeki ihtişamını gösterdiğini belirtti. Yapının mimari özellikleri, Karadeniz Bölgesi’nde eşine ender rastlanan bir yapı olduğunu kanıtlıyor. Antik kentin Kraliçe Amastris tarafından kurulduğu ve uzun yıllar sonra tekrar gün yüzüne çıkarıldığı vurgulanıyor.

Bu tarihi antik kentin restorasyon çalışmaları, bölgenin turizm potansiyelini artırarak, Bartın’ı Karadeniz’in en dikkat çekici merkezlerinden biri haline getireceği öngörülüyor.

Related Posts

KPSS A Grubu için başvurular başladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2025 Kamu Personel Seçme Sınavı (2025-KPSS A Grubu) başvurularının başladığını ve 10 Temmuz’a kadar süreceğini bildirdi.

Oya Budak olayı nedir? Oya Budak kimdir, kaç yaşındaydı?

Oya Budak olayı kamuoyunun gündeminde yer aldı. İstanbul Sarıyer’de yaşanan dehşet verici bir olay, Türkiye’yi derinden sarsarak kadın cinayetleri ve cinsel istismar konularını yeniden gündeme taşıdı. 18 yaşındaki Oya Budak, 6 ay önce cinsel istismara uğraması sonucu hamile kalmış, bu süreçte nişanlısı tarafından terk edilmiş ve eski nişanlısı Samet T. tarafından “konuşmak” için çağırıldığı buluşmada göğsünden vurularak 5,5 aylık bebeğiyle birlikte katledildi. Peki, Oya Budak kimdir, kaç yaşındaydı?

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

MHP’den profesörlükte süre ve liyakat odaklı kanun teklifi

MHP’den profesörlükte süre ve liyakat odaklı kanun teklifi

ATA AÖF SINAV TAKVİMİ 2025 || ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınav tarihi için öğrencilerin geri sayımı başladı. Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi bahar yarıyılı sonu final sınavı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sonuçların erişime açılmasının ardından gözler bütünleme sınavı takvimine çevrildi. Lisans ve ön lisans eğitimlerini açıktan devam ettiren öğrencilerin katılımı ile bahar yarıyılı bütünleme sınavları ilan edilen takvim doğrultusunda düzenlenecek. Peki ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı? İşte ayrıntılar…

GÜMÜŞHANE BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Gümüşhane Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet yayınladı: 2025 Gümüşhane bayram namazı vakti!

Gümüşhane Kurban Bayramı namazı saati ve vakti belli oldu. Gümüşhane bayram namazı saati, 2025 Kurban Bayramı sabahı il genelindeki cami ve mescitlerde eda edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da il il bütün Kurban Bayramı namazı vakitlerini yayınladı. Bayramın ilk günü bu sene 6 Haziran 2025 Cuma gününe denk geliyor. Bayram hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar da camilere giderek saf tutacaklar. Diğer illerde olduğu gibi Gümüşhane’de de bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki Gümüşhane Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte, Diyanet Gümüşhane Kurban Bayramı namazı saati…