Rahim ağzı kanseri tarama laboratuvarı sayısı 12’ye çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Testleri Ücretsiz Yapılacak Laboratuvar Sayısı Artıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virüs (HPV) testlerinin ücretsiz yapılabildiği ulusal ve bölgesel HPV laboratuvar sayısı, yıl sonuna kadar 7’den 12’ye çıkarılacak.

Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde dördüncü sırada yer alırken Türkiye’de onuncu sırada yer almaktadır. Ülkemizde rahim ağzı kanseri sıklığı yüz binde 4,5 olup yılda 2 bin 300’den fazla kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmaktadır.

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür. En yaygın gastrointestinal hastalık olan rahim ağzı kanseri, genellikle HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. Bu sebeple HPV’nin tespiti, kanserin erken teşhisini kolaylaştırmaktadır.

“Taramalar Yerli HPV-DNA Kitleri İle Gerçekleşiyor”

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Toplum Temelli Kanser Tarama Programı kapsamında, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır.

Toplum tabanlı kanser taramaları, mobil kanser tarama araçlarıyla vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Halihazırda, aile sağlığı merkezleri dışında 360 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Sağlıklı Hayat Merkezi ile 46 mobil kanser tarama aracıyla kanser tarama hizmetleri verilmektedir.

Rahim ağzı kanseri taramaları, 2 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yerli HPV-DNA kitleri kullanılarak gerçekleştirilmekte ve 14 yüksek riskli HPV türü analiz edilmektedir.

Rahim ağzı kanseri taramaları için alınan tüm örneklerin analizi, ulusal ve bölgesel laboratuvarlarda yapılmaktadır.

Alınan tüm örnekler, Ankara’daki Ulusal HPV Laboratuvarı ile Adana, Eskişehir, Antalya, Gaziantep, Van ve İzmir’deki HPV Bölge Laboratuvarları’nda analiz edilmektedir. Analiz sonuçları, vatandaşlara e-Nabız sistemi üzerinden iletilmektedir.

Hizmetlerin güçlendirilmesi amacıyla bölge laboratuvarlarının sayısının yıl sonuna kadar 7’den 12’ye çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir.

HPV laboratuvarlarında bu yılın 9 ayında 840 bin numunenin analizi gerçekleştirilmiş olup şüpheli vakalar, ilgili teşhis merkezlerine yönlendirilerek tedavi süreçleri başlatılmıştır.

patronlardunyasi.com

Related Posts

İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Enfeksiyonun yaz aylarında ortak alan kullanımı, yetersiz sıvı alımı ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım” dedi.

Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Diyetle ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bulgular ortaya koyarken, bilim insanlarından dikkat çekici bir açıklama geldi. Bitkisel temelli beslenme biçimi olan vegan diyeti uygulayanların, yalnızca hayvansal gıdalardan uzak durarak vücutlarındaki asit yükünü ciddi şekilde azalttığı ve bunun da doğrudan kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

vozol star 20000