Bilim dünyası tedirgin: Dünyanın ilk “canlı bilgisayarı” üretildi

Birleşik Krallık’ta Geliştirilen Dünyanın İlk Canlı Bilgisayarı: CL1 Bilgisayarı

Bir laboratuvar Birleşik Krallık’ta biyoloji ile teknolojinin sınırlarını zorlayarak, silikon devreleri ve insan beyin hücrelerinin hibritleştiği dünyanın ilk ticari bilgisayarını tanıttı. Artık kiralanabilir durumda olan bu yenilikçi sistem, tıp araştırmalarında devrim yaratma potansiyeli taşıyor. Bilim ve teknoloji alanında heyecan verici gelişmeler yaşanıyor.

CL1 Bilgisayarı: Canlı Hücrelerle Güç Tasarrufu

CL1 bilgisayarı, bir silikon çip üzerinde yaklaşık 800.000 nöron barındırıyor ve bu canlı hücrelerin sürdürülebilirliği için bir yaşam destek sistemiyle entegre çalışıyor. Günümüzün en gelişmiş süper bilgisayarlarının ham işlem gücüyle henüz rekabet edemese de, enerji verimliliği konusunda büyük avantaj sağlıyor.

Tıbbi Araştırmalarda Büyük Atılım ve Etik Tartışmalar

CL1 bilgisayarının insan beyni hücreleri ile çalışması, biyolojik sistemlerin modellenmesi ve yeni ilaçların test edilmesi gibi alanlarda devrim yaratabilir. Ancak, bu yeniliğin beraberinde etik soruları da getirdiği belirtiliyor. Endüstri liderlerinin bu alandaki etik sınırları belirlemesi gerekecek.

Zorluklar ve Gelecek Vizyonu

“Canlı bilgisayar”ın ana hedef pazarı tıbbi araştırmalar. Bu alandaki potansiyeli oldukça büyük olsa da, üretim ve güvenilirlik gibi zorlukların da üstesinden gelinmesi gerekiyor. Yine de, bu teknolojinin gelecekte daha geniş alanlara yayılması bekleniyor.

Related Posts

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Kendi kendini onaran metal üretildi!

Bilim insanları, “Bu nasıl olur?” dedirten bir olaya tanıklık etti: Yıpranan bir metal yüzeyin kendini onardığı gözlemlendi. 2023 yılında yayımlanan deneyde, Sandia Ulusal Laboratuvarları ile Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, platinden yapılmış küçük bir metal parçasının mikroskobik çatlağının zamanla kendi kendine kapanmaya başladığını fark etti.

vozol star 20000